Bevoorrading

Veel mensen vragen mij: “En? Ben je nu druk met de voorbereidingen?” En dan is mijn antwoord vaak dat dat wel meevalt. En dat is ook zo want de meeste dingen voelen niet als ‘voorbereiding’ maar meer als onderdeel van het gebruikelijke onderhoud en ‘lekker bezig zijn met de boot’. Behalve het bevoorradingsvraagstuk.

Houdbaar voedsel

Bij bevoorrading denk ik op dit moment vooral aan eten en drinken. Ik ga maximaal zeven maanden op reis en voor het gemak noem ik dat een half jaar. De helft van die tijd (zeg drie maanden) wil ik zelfvoorzienend zijn aan boord. Daarmee bedoel ik dat ik geen haven hoef aan te doen om levensmiddelen, water of energie te verkrijgen. Ik lig liever achter een eiland of in een mooi fjord voor anker… Qua eten komt dat erop neer dat ik voor 90 dagen houdbaar voedsel bij me wil hebben. En dáár ben ik dus al een tijdje mee bezig, want dan krijgen aanbiedingen ineens een heel andere dimensie.

Zo trok ik een maand geleden bij de Albert Heijn in één keer de gehele promotiedisplay leeg van eenpersoonsporties ingeblikte groenten. 2 + 1 gratis. Tja. “Ik kom even hamsteren,” zei ik, “dat willen jullie toch graag?” En bij de Aldi zorgde ik ervoor dat iedereen ná mij, geen houdbare aardappelproducten meer kon krijgen. Ik nam alle vacuümverpakte rösti, gratin, aardappeltjes met spekjes én aardappeltjes met uitjes mee. Twaalf van elk. En daar kan ik per portie twee dagen mee doen. Da’s ook weer drie maanden.

Kruidvat trakteerde op afgeprijsde instant noodles en cup-a-soup. Beide lekker handig voor meerdaagse tochten of andere momenten waarbij ik gemakkelijk iets warms en/of vullends wil eten. Ik zoek nog oplossingen voor vlees of vlees-vervangende elementen in mijn maaltijd. Als iemand tips heeft…?

En dan voor al die voorraden een plekje zoeken aan boord. Ik kan er echt van genieten als ik het perfecte kastje vind aan boord om zonder ruimteverlies 24 literpakken houdbare melk (vorige week ‘in de bonus’) te stouwen. En inderdaad: er kan nog een laag bovenop dus ik haal er nog zes pakken bij!

Houdbare melk

Gelukkig is een Hallberg-Rassy een echt toerschip. Met dus voldoende ruimte om voorraden op te slaan en ik denk dat het dan ook allemaal prima gaat lukken. Dat zelfde toerschip-principe vind je ook terug in voorraden voor brandstof en water. Van beide kan ik zo’n 350 liter meenemen in de tanks. Daar doe ik wel even mee.

‘Stroom’ hoort wat mij betreft ook bij de voorraad. Vier Victron super-cycle AGM accu’s van elk 100 Ah zorgen voor een voorraadje stroom waar ik het wel even op uitzing. Zeker in combinatie met mijn zonnepaneeltje dat bij een redelijk zonnetje het dagelijks verbruik (in meest belangrijke mate de koelkast en onderweg de stuurautomaat) kan bijhouden.

400 Ah accucapaciteit

Binnenkort breng ik al mijn voorraden aan boord. Lekker puzzelen met de ruimte. En dan nog een of twee keer naar de supermarkt om datgene in te slaan wat nog niet in de aanbieding is geweest de afgelopen tijd.

Wat ben ik rijk dat ik dit kan doen. Verwend zelfs. Want voor drie maanden houdbaar voedsel bij elkaar staat zelfs een beetje tegen. Een bijna(?) gênant voorbeeld van welvaart. Ik ben dan ook vooral dankbaar.

51 antwoorden op “Bevoorrading”

 1. Hoi Twan, jee, dat is een hele reis, die je gaat ondernemen.
  Ik wens je heel veel plezier met dit avontuur.
  Groetjes Mieke.⛵‍♀️

 2. Leuk verhaal!
  Tip voor de vervanging van vlees: hengel!
  ( Ingeblikte witte bonen, in tomatensaus, voldoen ook. Mét blikopener)

 3. Nu al benieuwd naar al jouw verhalen! Heel veel succes met de laatste voorbereidingen en ik reis op deze manier graag een stukje met je mee! Heel veel liefs!

 4. Lieve neef Twan,
  Ik verheug me nu al op jouw reis. Op afstand gaan we mee genieten!! Kom maar door met je verhalen. Alles is welkom. Zeeheldenverhalen, hamsterverhalen. Kom maar door. Ik verslind ze allemaal!

 5. Mooi Twan, wat een geweldige reis ga je maken en leuk om te lezen. Ik wens je veel plezier met de voorbereidingen en het verheugen erop ik volg je graag. Liefs Hanneke

 6. Twan, ik ben nu al nieuwsgierig naar alle overwegingen en beschouwingen die je op zo’n reis gaat maken. Welke inzichten ga je op doen over jou en de wereld om je heen……..wat ben ik benieuwd. Veel plezier vooral!!

 7. Ik wil graag een keer mail ontvangen bij een update ! Veel succes met de voorbereidingen!

 8. Mooi verhaal weer, Twan! En dan ben je nog niet weg! Omkomen van de honger zul je nu al niet! Sommige slagers blikken in of vacumeren weet ik ook. Kaas kan ook gevacumeerd worden. Succes!

 9. Super leuk!!! en als je beseft dat het een enorme luxe is….. Dan is de dankbaarheid inderdaad een mooi gegeven. Ik kijk uit naar de verhalen!

 10. Heel veel succes en plezier Twan!
  Geniet van deze mooie reis.
  Wat een luxe he, dat doen wat je zo graag doet.
  Ik ga je volgen

  Groetjessss

 11. Hi Twan, ziet er goed uit.

  Hoe heb je het drinkwater en de “borrel tijdens schoot-aan” geregeld?

  Grt
  Maarten(WaveDancer)

  1. Maarten!

   Voor drinkwater vertrouw ik op mijn tank van 350 liter en voldoende plekken om af en toe water in te nemen….

   Heb wel méters slang bij me…

   En over de rest van de drank hoef jij je geen zorgen te maken!

 12. Klinkt als een heel gaaf avontuur Twan. Doe het je niet na maar ben zeker wel een beetje jaloers!

 13. Heb gisteren je nog gesproken toen je bezig was alvast een ,, testritje” te doen op de Grevelingen !
  Falen in het voorbereiden is voorbereiden in het falen zullen we maar zeggen
  Succes met de verdere voorbereiding!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Kendu Zeilbelevenissen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder