Kendu wint…

…in de catergorie ‘Fastest (and only) single handed 36’. We hebben het over de Hallberg-Rassy Rally where everybody wins 2023 die op vrijdag 16 en zaterdag 17 juni plaatsvindt. Een groot succes wat mij betreft. Niet omdat ik – net als elke andere deelnemer – heb gewonnen, maar omdat het een geweldig tweedaags evenement is dat ik mij nog lang zal herinneren!

Een week voordat het evenement begint mail ik de werf of het goed is als ik een dag eerder al aanmeer in de haven. Het antwoord is bevestigend en als ik 15 juni net na zessen de Hallberg-Rassy marina binnenloop begint mij wat te dagen. Mijn mail was totaal overbodig. De haven ligt al vol met Rassy’s van allerlei formaat en diverse nationaliteiten. Ik ben zowat de laatste die binnenkomt!

Kendu bij Hallberg-Rassy in Ellös

Toch vind ik nog een mooie plek aan de kade vanwaar ik een mooi uitzicht heb op wat boten van de werf én het grootste deel van de jachten die net als ik daar gekomen zijn voor het evenement.

Ik vind het bijna kinderachtig van mezelf maar het feit dat ik daar ben met mijn eigen boot, op de plek waar ze ooit voor het eerst te water ging vervult mij met trots en eer. Ik heb het gevoel dat ik in heilig water lig en neem me voor daar gewoon helemaal voor open te staan dit weekend!

Even ben ik bang dat ik als ‘zonderlinge’ solozeiler wat moeilijk zal mengen met de overwegend pensionado eigenaren van de overige Rassy’s maar dat gaat snel over. Ik raak aan de praat met Marjorie van de prachtige Hallberg-Rassy 44 ‘True North’ die voor mij ligt. Ik kan wel zien dat het een nieuw exemplaar is en Marjorie vertelt mij dat zij en haar man Mike gisteren de overdracht van hun nieuwe schip hebben gehad. Ze zijn net zo vervuld als ik en voordat ik het weet sta ik op en in hun prachtige schip voor een full tour. Dit jaar zeilen ze rondom Zweden, volgend jaar zeilen ze zelf hun jacht over de Atlantische oceaan naar Lake Superior.

HR44 True North (foto Hallberg-Rassy.com)

Vrijdagochtend ben ik al vroeg wakker. Ik ben nog steeds opgewonden dat ik daar ben en voor de werf is het natuurlijk gewoon een werkdag dus er is al vroeg rumoer. Een HR57 wordt klaar gemaakt voor aflevering net na het weekend en ik vind het prachtig om te zien hoe zorgvuldig de laatste werkzaamheden worden verricht.

HR57 zo goed als klaar voor aflevering

Vanaf 14:00u begint het programma van de Rally. Er staat voor vrijdag onder andere een rondleiding door de werf gepland en daar wil ik natuurlijk bij zijn. En ’s avonds is er een borrel met daaropvolgend een Zweeds visbuffet.

Vóór dat alles spreek ik Magnus Rassy, de directeur, kort persoonlijk. Ik bedank hem voor het evenement en hij vraagt me met welke boot ik ben. Als ik antwoord dat het een HR36 is, zegt ie direct: “Ah de Kendu uit Nederland. Je maakt erg mooie foto’s, dankjewel daarvoor!’ Ik heb inderdaad op diverse momenten foto’s ingestuurd van mijn reis en op het moment van schrijven is er daar ook een van geplaatst in de Owners Gallery op de website van Hallberg-Rassy. Én ik had na mijn tweede mail met foto’s een bedankje gekregen van Magnus Rassy via de mail. Toen ik die ontving, twijfelde ik even of het echt een dankjewel was, of dat hij bedoelde dat ik maar eens moest stoppen met al die spam. Gelukkig was het het eerste. Hij heeft liever veel dan weinig foto’s dus ik moest vooral blijven leveren!

Rondleiding over de werf

De rondleiding over de werf is ronduit indrukwekkend. Om met eigen ogen te zien volgens welke ontwerp- en kwaliteitsprincipes deze jachten worden gebouwd is fantastisch. Het is mij volstrekt duidelijk waarom de verkoopprijs van een Hallberg-Rassy hoger ligt dan de meeste andere jachten van dezelfde lengte. En hoe waardevol dat is voor de eigenaren die ermee mogen zeilen. ‘Quality is remembered long after price is forgotten’ stond er eens in de brochures van Hallberg-Rassy. En zo is het.

Absoluut klapstuk van de rondleiding is de Hallberg-Rassy 69 die nu gebouwd wordt. Dit nieuwe model is de grootste die de werf tot nu toe heeft gebouwd en doet immens aan. Als je op het achterdek staat kan je letterlijk de boeg niet zien. Het schip is dan ook tweemaal zo lang als mijn 36. Prachtig om te zien, zou er graag eens op willen zeilen. Maar bezitten…? Gelukkig zijn er ‘miljoenen’ redenen waarom ik hier niet te lang over hoef na te denken.

Hallberg-Rassy 69 in aanbouw

’s Avonds mag iedereen aanschuiven bij een typisch Zweeds visbuffet. Het is heerlijk eten en ik geniet er ten volle van.

De volgende dag is de dag van de daadwerkelijke rally. Het is met nadruk geen zeilwedstrijd maar iedereen wil toch zijn of haar beste beentje voor zetten. Jammer genoeg is er erg weinig wind dus vooral het eerste stuk dat met ruime wind gevaren wordt is meer drijven dan zeilen. Ik maak de inschatting dat ik hier beter niet met mijn gennaker kan gaan lopen klooien als solo-zeiler en leg het mede daardoor al gauw af tegen de boten die dat wel doen. Uiteindelijk ben ik blij met mijn keuze want ik ontloop zo de kluwen van boten die allemaal tegelijkertijd bij de eerste boei zijn en daar met elkaar in de knoop raken. Ik ben dan nog onderweg naar die boei en zie en hoor wat paniekerig gedoe. Maar iedereen komt er zonder kleerscheuren vanaf!

Kendu in de rally (foto Hallberg-Rassy.com)

We zeilen de uitgelegde baan allemaal twee keer en dan is het weer retour marina. En onder het genot van een drankje wordt er vrolijk nagepraat.

En dan was het misschien geen wedstrijd, maar in deze rally is zoals gezegd iedereen winnaar. De avond staat daarom in het teken van alweer een traditioneel Zweeds diner – rundvlees met pepersaus, geroosterde aardappelen en gemengde salade deze keer – en de prijsuitreiking. En die laatste is echt een feestje. De organisatie heeft erg zijn best gedaan om voor iedere deelnemer een originele categorie te verzinnen waarin ze gewonnen hebben. En de prijzen die daarbij uitgedeeld worden zijn genereus. Het allermooiste moment is als de crew van een Hallberg-Rassy 26 een SUP-board wint. De twee kinderen in de crew kunnen hun ogen niet geloven en staan letterlijk te stuiteren van geluk.

Tijdens de avond worden ook de genomen foto’s en gemaakte filmpjes vertoond. Erg leuk om te zien.

Filmpje Hallberg-Rassy Rally 2023

Zondag blijf ik nog een dagje in de marina. Het is leuk om de meeste deelnemers weer te zien vertrekken en ik heb besloten dat het maandag veel beter weer is om verder te gaan.

Deze rally:

12 zeemijlen

0,4 motoruren

15 antwoorden op “Kendu wint…”

 1. Geweldig Twan, wij zijn nu ook weer helemaal bijgelezen. Wat een ervaring met al die zeilfanaten samen. Veel plezier met je verdere tocht. Groetjes. Annie en martin.

 2. Wat heerlijk om te lezen, de passie spat ervanaf! Dat kan ik me ook wel voorstellen met zo’n mooie ervaring! Wat gaaf dat je daarbij kon zijn en wat leuk dat ze dit organiseren! Schitterend ook dat de directeur meteen weet wie je bent. Wat had jij eigenlijk gewonnen?

  1. Casper!

   Veel deelnemers wonnen een tas met prijzen. Ieder met een eigen inhoud. Ik kreeg:

   – een Mastervolt accumonitor
   – Seldén zeilhandschoenen
   – een pet
   – een chocoladereep
   – een flesopener
   – een sjaal

   Erg leuk allemaal en vooral de accumonitor en zeilhandschoenen zijn toch serieuze prijzen….

 3. Hoi hoi, ik kan me heel goed voorstellen dat je daar helemaal in je element was. Genieten met een grote G 🙂

  Fijne reis verder!

  Liefs, Petra

 4. Gies: gisteren terug van een meezeilvakantie met 4 personen vanuit Cherbourg naar Alderney, Guernsey, Jersie en St Malo . 8 dagen met te weinig wind maar de laatste dagen spannend met veel stromingen en mist en wel voldoende wind . Een ervaren skipper uit Adam . Boot heet Grey Goose . Goed gegaan allemaal ! Nu weer terug in Klimmen . Twan veel succes verder en ik lees het nu al iets duidelijker !
  Gies

  1. Ja daar stroomt het lekker, rondom de Kanaaleilanden. Jammer van de wind maar dat is ook de charme!

   Mooi dat je er iets meer beleving bij hebt nu!

   Groeten vanuit Noorwegen!

 5. Na het eerste nachtje in onze nieuwe 2e handse caravan (ook Hallberg Rassy gevoel maar dan op wielen! ) is het lekker wakker worden en vanuit mijn heerlijke bedje hier in Frankrijk weer het Kendu blog te lezen!
  Wat een ervaring daar op de werf! Dat zal indruk maken ja. En dan met allemaal “gelijkgestemden” ervaringen uitwisselen, samen zeilen en lekker dineren onder het genot van een borrel, wat een rijkdom! Kan niet anders dan dat je daar erg van genoten hebt Twan! Fijn om te lezen en nu weer op naar de volgende avonturen! ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Kendu Zeilbelevenissen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder