Al een beetje weg

Ik loop voor op schema! Tenminste, dat is het gevoel dat ik het ene moment heb. Het andere moment heb ik juist het gevoel dat er nog ontzettend veel moet gebeuren.

Ik heb altijd gezegd dat ik 1 april aan De Reis begin. Dat gaat 31 maart worden. Dus ik loop inderdaad voor op schema. En nu ik vrijdag 24 maart mijn vaste ligplaats in Jachthaven Bruinisse heb verlaten om daar vóór volgend voorjaar niet meer terug te keren, wordt dat gevoel versterkt! Ik voer van de haven zonder te hoeven te wachten direct de sluis in. Geen tijd om terug te kijken. Toen ik de sluis uitkwam keek ik nog een keer om. Kom ik echt pas volgend jaar hier terug?

Omkijken naar sluis Bruinisse

Vanaf 2015 heb ik altijd met Kendu op deze ligplaats gelegen en van daaruit mooie tochten gemaakt. Over het prachtige zeilwater van de Grevelingen of de Oosterschelde als er maar een dag of paar dagen tijd was. Verlangend naar de rust van de winter als in de zomervakantie het vaarwater erg druk is. En verlangend naar warm weer als we – dik ingepakt – in de winter vaak als enigen genieten van rust en ruimte.

Maar ook fijne, lange tochten op vakantie met de jongens en Marleen die ons verder weg brachten. Duitse wad en Helgoland, Engelse Oost- en Zuidkust, Frankrijk en België. En natuurlijk ook alle vaargebieden in Nederland waar je met een schip als Kendu kan komen. De doorvaarthoogte van vaste bruggen vormt daarbij meestal de beperking. Wat er deze keer anders is behalve een uitbreiding van het vaargebied, is dat ik niet na een paar weken weer terug ben op mijn ligplaats…

Dat gaat niet ongemerkt voorbij. Mensen zien dat je veel voorraden aan boord brengt of zien een andere reden om een praatje aan te knopen. Vaak mondt dat uit in een gesprek over wat de plannen zijn, hoe lang je wegblijft (‘Zeven maanden…?? Wauw…!’) en hoe dat zo gekomen is. En ik voel me heel verrast als Madeleine, namens de volledige bemanning van hun prachtige zeiljacht ‘Indian Summer’, een echt afscheidscadeau komt afgeven. Een half uur voordat ik wegvaar. Dankjewel Madeleine, super attent. We houden contact!

Attent afscheidscadeau

Vóórdat ik vertrok uit Bruinisse heb ik nog de allerlaatste voorraden aan boord gebracht. Nu nog zo gemakkelijk met de auto en een aantal supermarkten bij de hand. Gasflessen, benzine voor de buitenboordmotor en nog het een en ander aan boodschappen die ik nog niet bij mijn eerdere bevoorrading aan boord had gebracht vanwege houdbaarheid of late aanbiedingen. Ik ben benieuwd wat Kendu weegt als ik straks in de kraan hang!

Laatste voorraden

Terug naar nu. Ik heb een afspraak bij jachtwerf Van de Rest in Kats om de boot nog een paar dagen op de wal te zetten voordat ik écht vertrek. Zo kan ik nog het nodige onderhoud doen aan onderwaterschip, schroef en roer. En kan ik de romp nog even mooi poetsen, want dan ga ik stralend op weg!

En wat schreef ik in een eerdere blog over per se ergens op een bepaalde tijd moeten zijn? Juist! Dan heb je tegenwind. Zo ook deze keer want over een knobbelige Oosterschelde voer ik met de stroom mee – maar een Zuidwesten wind van 6 Beaufort recht op de neus – naar Kats. Niet echt een probleem, maar comfortabel is anders. En ik was te lui om tegen de wind in te kruisen. Wel gezellig samen op gevaren met de mooie Hallberg-Rassy 38 ‘Lively Lady’ die ik in de sluis tegenkwam en mee aan de praat raakte.

Hallberg-Rassy 38 ‘Lively Lady’

Ik zal in mijn volgende blog wat uitgebreider verhalen over de dingen die ik nog aan de boot heb gedaan in de week dat deze op de wal stond. En daarna kijk ik er vooral naar uit om te gaan schrijven over de tocht zelf! Jullie misschien ook wel…

14 antwoorden op “Al een beetje weg”

 1. Twan, geniet geniet geniet van de komende maanden. Ik ben in heel ver verleden (haha) ook een jaar weg geweest en nu nog zeggen mensen ‘dat had ik ook willen doen’. Ik denk dan altijd ‘dan had je dat moeten doen of ga het alsnog doen!!!’ Ga herinneringen maken en geniet van het leven! Vandaag komt de zon je halen, wat wil een mens nog meer 🙂

 2. Overbuurman in de haven en zeilvriend,
  We zullen je missen , de hele zomer niet hoeven kijken staat de vlag op de Kendu is tie aan boord??
  Maar gaaf dat het nu zover is!
  Behouden vaart en take care !
  Groet crew de Noarderling

  1. Ja, dat is ff wennen Jaap! Maar volgend jaar ligt Kendu daar weer.

   Hou jij ondertussen in de gaten wie er allemaal in ‘mijn’ box ligt deze zomer?

 3. Oeps, ik alle haast kaartje geschreven waarop ik nu zie dat ik je nog een fijne tijd in Nl wens met Marloes maar dat is natuurlijk Marleen . Maar dat snapte je natuurlijk wel . Gelukkig kon gisteren de Kendu toch uit het water voor werkzaamheden dus je ligt nog steeds op schema . Succes de komende week met alles!

  1. Haha, die ‘slip of the pen’ kon de oprechtheid van jullie wensen niet verhullen! Superlief kaartje. Ik was er echt door geraakt!

   Dankjewel Indian Summer en tot ziens!

 4. Goedemorgen Twan, heerlijk om je verhaal te lezen met alle belevenissen. Belangrijkste van een tocht is “vertrekken”, weg zijn, trossen los. Klaar ben je nooit. Maar ja, onderweg doe je ook nog het nodige :-). Ook op AIS zie ik dat je in Kats ligt. Op naar zout water, de ruimte en vrijheid. Ben heel benieuw naar je volgende berichten. Twan, Behouden vaart met de Kendu ⛵️ en mooi zeiltochten en ervaringen

  1. Zo’n ‘vertel in stukjes’ maakt het mss ook wel gemakkelijker.

   Gister heerlijk geklust en van de week nog een dag poetsen. Donderdag weer te water!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Kendu Zeilbelevenissen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder